Skip to content

Problemen met kledij: een vaak onderschat probleem bij NAH

Toen ik ‘problemen met kledij’ op mijn Facebook pagina zette, kreeg ik van overal te horen dat iedereen dat soms heeft. Het was natuurlijk allemaal heel goed bedoeld, maar ik heb lang genoeg geleefd om te weten wat ‘normaal’ is op dat vlak, denk ik!

Ik probeerde een probleem voor sommige mensen met NAH aan te kaarten die volgens mij onderschat wordt. Drie jaar later geeft kledij mij nog altijd problemen, al heb ik ondertussen wat trucjes bijgeleerd. Als ik ’s ochtends voor mijn kleerkast sta en ik van alles moet kiezen en aandoen, is dat voor mij toch nog altijd een hele opgave, en kost het mij veel energie voor ik fatsoenlijk naar beneden kan. Het is niet leuk om dat in het openbaar te zeggen, want dan hoor ik opnieuw dat iedereen dat wel eens heeft. Maar, omdat ik zeker niet de enige ben die hiermee sukkelt, zeg ik het nog maar eens…


UZ Pellenberg, mei 2017


Ik dacht dat ik het onder de knie had, mij aankleden, maar blijkbaar is dat niet het geval!

Vanochtend word ik wakker. Ik sta op en ik ga naar mijn badkamer om mij te wassen en aankleden. Gisterenavond legde ik al propere kleren klaar, zodat ik dat voor het ontbijt niet hoef te doen ;‘s avonds is er meer tijd om dat op een ontspannende manier te doen, zonder de druk om op tijd klaar te moeten zijn, en dus ligt alles nu klaar. Gewoon mezelf wassen, kleren aandoen en klaar is Kees. Of Andy, eigenlijk.

Ik moet vier kledingstukken aandoen: onderbroek, hemd, broek en sokken. Alhoewel, als sokken tellen voor twee moet ik er wel vijf aandoen..
Met de onderbroek heb ik geen probleem. Eerste keer goede keer. Maar dan is de hemd aan de beurt. Het is een échte hemd, met een lange rij knopen aan de voorkant, maar die zijn allemaal al dichtgeknoopt, dus verwacht ik geen problemen uit die richting. Eerst vind ik de onderkant van de hemd en ik steek er mijn hoofd door. Mijn twee armen volgen en ziezo, de hemd is aan.
Ik kijk even in de spiegel, maar ik zie geen knopen. Dat kan toch niet…? Ik ben zeker dat ik hem goed aandeed!
Ik trek hem snel uit over mijn hoofd en ik neem hem vast bij de kraag. Ik draai hem rond tot het etiket nu achteraan is. Nu moet het wel lukken: Hoofd en armen er in en gedaan.
Ik kijk weer in de spiegel. Waar zijn die knopen toch?

Een beetje gefrustreerd trek ik mijn beide armen uit de mouwen en ik laat mijn hoofd tussen de kraag blijven. Nu gewoon de hemd door honderdtachtig graden draaien, armen terug in de mouwen steken en ben ik eindelijk gedaan. Tot wanneer ik in de spiegel kijk, natuurlijk…
Tja, jezelf aankleden is misschien toch moeilijker dan ik dacht!

Volgende

Published inCVI - Cerebral Visual ImpairmentNAH - Niet Aangeboren HersenletselVanuit de revalidatieVanuit UZ Pellenberg

Be First to Comment

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Accessibility Toolbar